Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Οι αρνητικές επιπτώσεις των lockdowns στην ψυχική υγεία των Ελλήνων

Το Εργαστήριο Διεπιστημονικής Προσέγγισης για τη Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την Αργυρούλα Καλαϊτζάκη, Επίκ. Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, διεξήγαγε έρευνα με σκοπό την καταγραφή των ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων της πρώτης και δεύτερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας (Lockdown) λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 στην Ελληνική κοινωνία. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown, οι συμμετέχοντες εμφάνισαν στατιστικά σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες και μοναξιάς, χρησιμοποίησαν κυρίως δυσλειτουργικές στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες (π.χ. αυτομομφή, άρνηση και χρήση ουσιών), είχαν λιγότερη υποστήριξη από το κοινωνικό τους περιβάλλον, ενώ μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα ψυχικής ανθεκτικότητάς τους. Οι γυναίκες, οι νέοι, όσοι διέμεναν μόνοι και όσοι εκτίθονταν άμεσα ή έμμεσα στον κορωνοϊό (νόσησαν οι ίδιοι ή μέλος της οικογένειάς τους ή εργάζονταν με κρούσματα) ήταν πιο ευάλωτοι στην εμφάνιση συμπτωμάτων μετατραυματικού στρες. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι Έλληνες νιώθουν ψυχικά εξαντλημένοι, εξουθενωμένοι, απογοητευμένοι και έχουν παραιτηθεί από την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την πανδημία και τα lockdowns με προσαρμοστικό τρόπο, καθώς ίσως αισθάνονται ότι αυτή η απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη που τους προκαλεί σημαντικό άγχος.

Καθώς οι συνέπειες μπορεί να είναι σοβαρότερες μακροπρόθεσμα, άμεσοι στόχοι των πολιτικών υγείας πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της κοινωνικής υποστήριξης των Ελλήνων (π.χ. μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παροχή διαδικτυακών υπηρεσιών ψυχικής υγείας) και η εκμάθηση προσαρμοστικών στρατηγικών αντιμετώπισης του άγχους. Άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της χρήσης ουσιών και στην ενδυνάμωση των ευάλωτων πληθυσμών (γυναίκες, νέοι και μοναχικοί άνθρωποι).

Η ερευνητική ομάδα προσανατολίζεται στην υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης και στην κατανόηση των βαθύτερων αιτίων του στρες που βιώνουν οι Έλληνες με νέα έρευνα που έχει σχεδιαστεί και στην οποία μπορείτε να απαντήσετε εδώ: https://tinyurl.com/erevna2021

Μετάβαση στο περιεχόμενο