Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ανακοινωση για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEAMCARE

«Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα με εστίαση στην ατομοκεντρική προσέγγιση –TEAMCARE»

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα TEAMCARE (ERASMUS-EDU-2022-PI-ALL-INNO-EDU-ENTERP – Alliances for Education and Enterprises) έχει στόχο  να ενισχύσει την ανταπόκριση των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στις τρέχουσες κοινωνικές προκλήσεις. Κύριος σκοπός του έργου είναι η αποτύπωση των δεξιοτήτων διεπιστημονικής συνεργασίας των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας που εργάζονται στην ΠΦΥ και η ανάδειξη των κενών στις δεξιοτήτων που απαιτούνται στη καθημερινή πρακτική ώστε τα συστήματα υγείας και οι υπηρεσίες στην κοινότητα να είναι ατομοκεντρικές.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο στοχεύει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας σε ψηφιακές, ανθεκτικές και κοινωνικές δεξιότητες, ώστε να επιτυγχάνουν στη διεπιστημονική  συνεργασία και στην αποτελεσματική πολυδιάστατη αξιολόγηση χρηστών με την ανάπτυξη εξατομικευμένων σχεδίων φροντίδας.

Το κύριο παραδοτέο του έργου θα είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην διεπιστημονική συνεργασία των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας στην κοινότητα με εστίαση στην ατομοκεντρική προσέγγιση». Το πρόγραμμα σπουδών μέσω των κατευθυντήριων οδηγιών θα αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης ικανοτήτων στη διεπιστημονική συνεργασία που θα εφαρμοστεί σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Πολωνία. Το πρόγραμμα σπουδών επίσης θα ανέβει σε μια ολοκληρωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να διαμοιράσει το εκπαιδευτικό υλικό και τις οδηγίες για τους επαγγελματίες.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε  7 ΠΕ που αφορούν:

  • Πακέτο Εργασίας 1: Διαχείριση και συντονισμός έργου
  • Πακέτο Εργασίας 2: Ορισμός ενός «Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ικανοτήτων» για «Ειδικός στη Διεπιστημονική Συνεργασία των Επαγγελματιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας στην Κοινότητα με εστίαση στην προσωποκεντρική φροντίδα»
  • Πακέτο Εργασίας 3: Σχεδιασμός του Προγράμματος Σπουδών σε επίπεδο ΕΕ
  • Πακέτο Εργασίας 4: Ορισμός κατάλληλων εργαλείων και μεθόδων υλοποίησης του Προγράμματος Σπουδών
  • Πακέτο Εργασίας 5: Εφαρμογή πιλοτικής εφαρμογής σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Πολωνία
  • Πακέτο Εργασίας 6: Αξιολόγηση και Διασφάλιση Ποιότητας
  • Πακέτο εργασίας 7: Διάδοση, διάχυση και βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων του έργου

Οι ωφελούμενοι του έργου αποτελούν: φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας στην κοινότητα, επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, φορείς κοινωνικής πολιτικής, φορείς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και χρήστες υπηρεσιών υγείας.

Το έργο συμμετέχουν συνολικά δώδεκα εταίρους από έξι Ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Αυστρία και την Ιρλανδία, από πανεπιστημιακούς, εκπαιδευτικούς, δημόσιους κοινοτικούς φορείς και ιδιωτικούς κοινωνικούς φορείς, οι οποίοι συνοψίζονται παρακάτω βάση χώρας. Από την Ιταλία: University of Genova (UNIGE), Sistema Sanitario Regione Liguria (ΑLISA), The Italian National Agency for Regional Healthcare Services (AGENAS), Mattone Internazionale Salute Programme – PROMIS (ULSS 4 ProMIS), National Research Council (ITD CNR). Από την Ελλάδα: Hellenic Mediterranean University (HMU), 7th Healthcare Region Of Crete (7HRC), European Centre in Training for Employment (ECTE). Από την Πολωνία: Medical University of Lodz (MUL), Lodzkie Region (LR). Από το Βέλγιο: Reference Site Collaborate Network (RSCN). Από την Αυστρία: the Viennese Institute for Labour Market and Education Research (WIAB). Από την Ιρλανδία: Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI).

Η υλοποίηση του έργου θα διαρκέσει τριάντα έξι μήνες.

Από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο το έργο TEAMCARE συντονίζει το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, με επιστημονικά υπεύθυνη την κα Κλειώ Κούτρα, Διευθύντρια του Εργαστηρίου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας στη Δημόσια Υγεία. Την ομάδα εργασίας του έργου αποτελούν οι: Ράτσικα Νικολέτα, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, Κατσάπη Χρυσούλα, Κοινωνική Λειτουργό, Μιχελή Αικατερίνη, PhD, Κοινωνική Λειτουργό, και η Πελεκίδου Μαγδαληνή, PhDc, Κοινωνική Λειτουργό.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο