Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (HMU) και τρία εργαστήρια το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας– BMI (Διευθυντής: Καθηγητής κ. Τσικνάκης Μανώλης), το Εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων – ΠΑΣΙΦΑΗ (Διευθυντής Επίκουρος Καθηγητής κ. Μαρκάκης Ευάγγελος) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας και Κοινωνικής Εργασίας-SorSoW (Διευθύντρια Αναπληρώτρια Καθηγήτρiα κα Κούτρα Κλειώ) ανακοινώνει την επιτυχή διεξαγωγή της 2ης Συνάντησης Ολομέλειας του προγράμματος SUNRISE, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 1-2 Ιουλίου 2024, στο αμφιθέατρο Κ45 της Σχολής Επιστημών Υγείας, στο Εσταυρωμένο, Ηράκλειο, Κρήτη.
Το πρόγραμμα SUNRISE (SUstaiNable inteRventions and healthy behaviours for adoleScent primary prEvention of cancer with digital tools (HORIZON-MISS-2023-CANCER-01) επικεντρώνεται στην πρωτοβάθμια πρόληψη του καρκίνου μέσω αλλαγών συμπεριφοράς στους εφήβους – μια κρίσιμη περίοδος κατά την οποία ξεκινούν πολλές επικίνδυνες συμπεριφορές. Το πρόγραμμα συνδυάζει αποδεδειγμένες ψηφιακές λύσεις για την πρόληψη του καπνίσματος και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών υγείας με καινοτόμες προσεγγίσεις όπως κοινωνικές καμπάνιες, εκπαίδευση στην αναγνωσιμότητα διαφημίσεων, εκπαιδευτικά παιχνίδια, και πλατφόρμες κοινωνικών ρομπότ.
Οι καινοτόμες ψηφιακές παρεμβάσεις του έργου SUNRISE αναπτύσσονται μέσω μεθόδων συν-δημιουργίας, εμπλέκοντας εκπαιδευτικούς, εφήβους, γονείς, εμπειρογνώμονες δημόσιας υγείας και φορείς χάραξης πολιτικής. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 154 σχολεία και 7500 μαθητές από 8 ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κοινωνικά ευάλωτων ομάδων όπως μετανάστες και εθνοτικές μειονότητες.
Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon Europe και συντονίζεται από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Ελλάδας (CERTH). Συμμετέχουν επίσης οι παρακάτω εταίροι: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), Schweizer Institut fur Sucht und Gesundheitsforschung (Ελβετία), Cyprus Association of Cancer Patients and Friends (Κύπρος), Ghent University (Βέλγιο), The Oncology Institute «Prof. Dr. Ion Chiricuta» (Ρουμανία), Alma Mater Europaea, ECM (Σλοβενία), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας (Ελλάδα), BRIDG (Εσθονία), PredictBy (Ισπανία), PARTICLE (Πορτογαλία), Foundation for the Promotion of Health and Biomedical Research of Valencia Region (Ισπανία), Federazione Italiana Delle Associazioni Di Volontariato In Oncologia (Ιταλία), Servicio Vasco de Salud Osakidetza, Paediatric Department, Pediatric Oncology Section (Ισπανία), Biocruces Bizkaia, Clinical Research Unit (Ισπανία), Ελληνογερμανική Αγωγή (Ελλάδα) , Vlaams Instituut Gezond Leven (Βέλγιο), Youth Cancer Europe (Ρουμανία), The University of Sydney, The Matilda Centre (Αυστραλία).
Η πρώτη μέρα της συνάντησης ξεκίνησε με θερμό καλωσόρισμα στην όμορφη Κρήτη από τους εταίρους του προγράμματος CERTH και HMU. Ακολούθησε συνοπτική παρουσίαση της κατάστασης του έργου, και σειρά παρουσιάσεων που ανέδειξαν την ανάλυση της κατάστασης στα αστικά και αγροτικά σχολεία της Ευρώπης, τις πολυμερείς απαιτήσεις των εμπλεκομένων μερών, και τις ερευνητικές δραστηριότητες στα σχολεία ως ζωντανά εργαστήρια. Το απόγευμα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν στρατηγικές για την αειφόρο υλοποίηση του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, καθώς και δράσεις διάδοσης και αξιοποίησης των τεχνολογιών υγείας. Η ημέρα έκλεισε με συζήτηση για τα σημεία δράσης.
Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με επισκόπηση της ανάπτυξης των παρεμβάσεων δεξιοτήτων ζωής βασισμένων σε καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία, όπως ρομπότ, ευφυείς ποράκτορες συνομιλίας (chatbots), και εκπαιδευτικά παιχνίδια (serious games). Οι παρουσιάσεις περιλάμβαναν ενημερώσεις για τα διαδραστικά εκπαιδευτικά πακέτα, τις εφαρμογές κινητών/web, καθώς και την ψηφιακή πλατφόρμα που αναπτύσσεται. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση των σημείων δράσης της δεύτερης μέρας και τον προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης.
Η 2η Συνάντηση Ολομέλειας αποτέλεσε σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την προώθηση της αειφόρου υγείας και την πρόληψη του καρκίνου μέσω της αλλαγής συμπεριφοράς στους εφήβους σε όλη την Ευρώπη. Το SUNRISE συνεχίζει να πρωτοπορεί στην αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων και μεθόδων συν-δημιουργίας για την επίτευξη μακροπρόθεσμων αλλαγών στη συμπεριφορά υγείας των εφήβων, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης καρκίνου στο μέλλον.
#Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
#ΕΜΠ #SUNRISE #ΠρόληψηΚαρκίνου #ΨηφιακήΥγεία #Αειφορία
O Καθηγήτης κ. Τσικνάκης Μανώλης Piricipal Investigator του προγράμματος
H Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ Κλειώ Κούτρα υπεύθυνη του WP1 του έργου
Η Ολομέλεια του έργου SUNRISE