Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας

Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Διεθνές Ερευνητικό Πρόγραμμα Multicultural Study of Trauma Recovery (MiStory)

Στις 2, 3, και 4 Οκτωβρίου, η Σχολή Επιστημών Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), θα φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση των συντελεστών του προγράμματος Multicultural Study of Trauma Recovery (MiStory).


Το MiStory είναι ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα που συντονίζεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του πανεπιστημίου Michigan, Σχολή Νοσηλευτικής, Denise Saint Arnault, PhD, RN και έχει στόχο να κατανοήσει την διαδικασία της επούλωσης και αποκατάστασης από το τραύμα σε γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία, μέσα από μια διεθνή προοπτική.

 

Στο MiStory συμμετέχουν καθηγητές και ερευνητές από τα Istinye University και Istanbul University της Τουρκίας, το University of Akureyr της Ισλανδίας, το Spiru Haret University της Ρουμανίας, το Padua University της Ιταλίας, το Tampere University της Φινλανδίας, το University of Haifa του Ισραήλ, το University of Tokyo της Ιαπωνίας, το Chungnam National University της Νοτίου Κορέας, τα University of Pennsylvania και University of Michigan των ΗΠΑ, και την ΜΚΟ Safe Ireland της Ιρλανδίας.

 

Παράλληλα με την συνάντηση των συντελεστών του MiStory, στις 7, 8, και 9 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εντατική εκπαίδευση σε περιορισμένο αριθμό επαγγελματιών υγείας – ψυχικής υγείας στη χρήση της καινοτόμου ‘Κλινικής Εθνογραφικής Αφηγηματικής Συνέντευξης, (CENI)’ (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5663235/).

 

Η CENI είναι η αφηγηματική συνέντευξη που χρησιμοποιείται στη μελέτη MiStory, ωστόσο οι επαγγελματίες από την κοινωνική εργασία, τη νοσηλευτική και την ψυχολογία την χρησιμοποιούν ως τρόπο συλλογής ολοκληρωμένων ψυχοκοινωνικών δεδομένων από τα άτομα που έχουν υποστεί τραύμα. Από πολιτισμική άποψη είναι ευέλικτη και πλούσια σε λεπτομέρειες.

 

Η ερευνητική ομάδα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.

Νικολέτα Ράτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινοτικής Κοινωνικής Εργασίας

Κλειώ Κούτρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας Δημόσιας Υγείας

Γιώργος Κριτσωτάκης, Επίκουρος Καθηγητής Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας